Naar hoofdinhoud

De maatjes

Als maatje biedt je praktische ondersteuning aan hulpvragers met een loopbaanvraagstuk. Dit kan gaan om iemand die werkloos is en vrijwilligerswerk wilt doen of om iemand die werk heeft maar graag ander werk wilt, dat beter bij hem of haar past. Je helpt de hulpvrager om zelfstandig verder te komen en je neemt de problemen van de hulpvrager niet over.

De praktijk

Maatjes hebben contact met hun hulpvragers op huisbezoek. Dat is op afspraak mogelijk. Tijdens een huisbezoek bepalen maatjes en hulpvragers samen nieuwe (leer)doelen en een plan van aanpak. Daarnaast bespreken zij het huiswerk dat de cliënt hulpvrager heeft gemaakt en de ervaringen met de afspraken. Tijdens het huisbezoek heeft de hulpvrager altijd te maken met zijn vaste maatje.

Elke vrijwilliger die zich aanmeldt als JobHulpMaatje ontvangt een intensieve, tweedaagse training die hem/haar in staat stelt om praktische en sociale ondersteuning te bieden aan de deelnemer.

De opleiding

De opleiding JobHulpMaatje wordt gegeven door professionals en gaat nader in op de volgende thema’s:

  • Jij als JobHulpMaatje; je eigen rol en houding naar de werkzoekende,
  • Je werkzoekende helpen zichzelf beter te leren kennen; het verwerken van verlies, het in kaart brengen van eigen talenten, waarden, dromen en wensen en
  • De werkzoekende en de arbeidsmarkt; bij welke organisatie pas ik?, het schrijven van een goede brief en een cv, of het voeren van een netwerkgesprek.

Je volgt de opleiding met andere aspirant JobHulpMaatjes. De opleiding wordt interactief gegeven waarbij gebruik wordt gemaakt van casussen en rollenspellen.

Intervisie & begeleiding

Regelmatig organiseert JobHulpMaatje intervisiebijeenkomsten en maatjesavonden waarop maatjes kennis en ervaring kunnen uitwisselen met andere maatjes. Daarnaast krijgt ieder maatje een maatjescoördinator toegewezen. De maatjescoördinator is een meer ervaren vrijwilliger die een aantal maatjes begeleidt tijdens het traject met de hulpvrager. Als je als maatje ergens tegenaan loopt, of graag wilt sparren over een dilemma, kun je altijd terecht bij de maatjescoördinator.

Hoe ga je als maatje te werk?

Ik word maatje
  • Je bent een luisterend oor en oordeelt niet
  • Je stelt in overleg met jouw hulpvrager de hulpvraag vast
  • Je stimuleert en ondersteunt jouw hulpvrager bij zijn of haar loopbaanvraag
  • Je ondersteunt jouw hulpvrager bij het schrijven van een sollicitatiebrief of het voorbereiden op een sollicitatiegesprek
  • Je helpt jouw hulpvrager inzicht te krijgen in zijn of haar eigen talenten
Ik word maatje